قیمت لبنیات ۳۰ درصد گران شد | جدول قیمت لبنیات | قیمت جدید ماست، کره، پنیر و دوغ
قیمت لبنیات در اولین روزهای شهریور امسال شباهتی به اردیبهشت و خرداد سال قبل ندارد.
خبرملت: در ماه های اخیر قیمت لبنیات افزایش پیدا کرده است. متوسط افزایش قیمت لبنیات حدود ۳۰ درصد بوده است.
قیمت لبنیات در اولین روزهای شهریور امسال شباهتی به اردیبهشت و خرداد سال قبل ندارد.
به گزارش فرارو، زمانی که مرحله جدید واریز یارانهها تحتعنوان کالابرگ الکترونیکی استارت خورد و اقلام لبنی مثل شیر و ماست و پنیر مشمول قیمت مصوب شدند. از همان موقع تا اوایل امسال تولید کنندههای لبنیات به قیمتهای خودشان دست نزدند، اما الان دبه ۱.۵ کیلویی ماست یونانی نسبت به ابتدای سال ۳۵ درصد گران شده است. ۳۰ درصد به قیمت بطری یک لیتری شیر کمچرب پگاه اضافه شده و قالب ۵۰ گرمی کره کالین بهجای ۱۳ هزار تومان، ۱۶ هزار و ۵۰۰ تومان فروخته میشود.
قیمت مصوب شیر نایلونی کمچرب با وزن ۹۰۰ گرم در اردیبهشت پارسال و همزمان با آغاز دور جدید واریز یارانهها ۱۵ هزار تومان تعیین شد. تا اواخر فروردین امسال کیسههای شیر کمچرب پگاه و پاک با همین قیمت فروخته میشدند، اما الان در بقالیها شیر نایلونی ۸۰۰ گرمی پاک و پگاه را ۱۸ هزار تومان میفروشند. یا مثلا شیر پاستوریزه یک لیتری کمچرب که قرار بوده از اردیبهشت پارسال ۱۸ هزار تومان قیمت داشته باشد، اما الان این عدد در برندها معروف بهحداقل ۲۳ هزار تومان رسیده.
قیمت شیر کمچرب میهن در بطری ۹۵۰ گرمی به ۲۳ هزار تومان رسیده است. شیر کمچرب پاک در بطری یک لیتری ۲۴ هزار تومان قیمت دارد و بطریهای شیر کمچرب بدون لاکتوز این دوتا برند بهترتیب ۲۷ و ۲۸ هزار تومان فروخته میشوند. بدنیست بدانید تا آخر فروردین امسال همین بطری یک لیتری شیر کمچرب بدون لاکتوز پاک، ۲۰ هزار و ۹۰۰ تومان ارزش داشته است.
قیمت شیر پرچرب بیشتر است و مثلا قیمت بطری یک لیتری شیر پرچرب دامداران به ۲۸ هزار تومان رسیده است و شیر نیمچرب ۹۴۰ میلیلیتری کوهپناه که یکی از گرانقیمتترین گزینههاست بهجای ۱۶ هزار و ۱۰۰ تومانی که قبل از ماجرای دور جدید واریز یارانهها فروخته میشد، الان ۳۷ هزار و ۷۵۰ تومان قیمت دارد.
قیمت مصوب ماست دبهای ۲.۵ کیلویی کمچرب در اردیبهشت پارسال به ۴۹ هزار و ۸۰۰ تومان رسید، اما درحال حاضر خرید دبه ۲.۲ کیلویی ماست کمچرب سون کاله ۱۱۵ هزار تومان خرج برمیدارد. ابتدای سال همین دبه ۲.۲ کیلویی ماست کمچرب سون کاله ۸۹ هزار تومان فروخته میشد و حالا در کمتر از شش ماه ۳۰ درصد گران شده است. سطل ۴۵۰ گرمی ماست پروبیتیک کمچرب پاک یکی از ارزانترین ماستهایی که در سوپرمارکتها پیدا میشود. این یکی اوایل سال ۱۳ هزار تومان قیمت داشته، اما الان ۱۶ هزار تومان فروخته میشود.
ماست یونانی آنطرف جزو گرانترین ماستهایی که در بازار پیدا میکنیم و درحال حاضر مثلا روی دبه ۱.۵ کیلویی برند هراز قیمت مصرفکننده را تقریبا ۱۰۰ هزار تومان مینویسند. تا هفته آخر اردیبهشت امسال همین دبه ۱.۵ کیلویی ماست یونانی هراز کمتر از ۷۴ هزار تومان فروخته میشد.
افزایش قیمت پنیر، کره و دوغ
قیمت مصوب پنیر در قالبهای ۴۰۰ گرمی، پارسال ۳۷ هزار تومان تعیین شد. فعلا قالبهای ۴۰۰ گرمی پنیر پاک و کاله که جزو پرفروشترین قالبهای پنیر صبحانه بهحساب میآیند، ۴۸ هزار تومان فروخته میشوند. تا هفته اول خرداد امسال قیمت قالبهای ۴۰۰ گرمی پنیر صبحانه پاک و کاله همان ۳۷ هزار تومان باقی مانده بود، اما در این مدت حدود ۳۰ درصد گران شدند. قالب ۱۰۰ گرمی پنیر صبحانه میماس جزو ارزانترین پنیر صبحانههای بازار است و این یکی که الان ۱۵ هزار تومان فروخته میشود، ابتدای سال ۱۲ هزار تومان قیمت داشته است.
کره ۱۰۰ گرمی میهن درحال حاضر با قیمت ۲۹ هزار تومان فروخته میشود، اما ابتدای سال آن را ۲۴ هزار تومان میفروختند. قیمت کره حیوانی ۵۰ گرمی کالین در همین مدت از ۱۳ به ۱۶ هزار و ۵۰۰ تومان رسیده و کره ۲۵۰ گرمی ماردینی که یکی از گرانترین گزینههاست و ۸۰ هزار تومان فروخته میشود، ابتدای سال ۶۲ هزار تومان ارزش داشته است. قیمت بطری دو لیتری دوغ گازدار پگاه از ۲۹ هزار و ۷۰۰ تومان به ۳۸ هزار تومان رسیده و بطری ۱.۵ لیتری دوغ کفیر پگاه بهجای ۲۸ هزار تومانی که ابتدای سال قیمت داشته، ۳۳ هزار و ۹۵۰ تومان فروخته میشود.
قیمت لبنیات جیب کارگران را خالی میکند؟
در سال جاری حداقل دستمزد ۱۴۰۲ پایه حقوق کارگران (با افزایش ۲۷ درصدی نسبت به سال قبل) پنج میلیون و ۳۰۷ هزار و ۳۳۰ تومان تعیین شد که با محاسبه مبلغ حق مسکن، بن خواربار و حق اولاد در بهترین حالت به هشت میلیون تومان میرسد. بر این اساس حداقل دستمزد روزانه کارگران در حال حاضر نزدیک به ۱۷۷ هزار تومان است. بر این اساس هزینه روزانه خرید شیر برای تامین لبنیات کافی برای افراد بزرگسال در یک خانواده چهار نفره معادل ۳۲ تا نزدیک ۴۹ درصد حداقل دستمزد روزانه کارگران است.
با توجه به کاهش توان معیشتی شهروندان و گرانی محصولات غذایی، به نظر میرسد بخش زیادی از افراد مجبور به حذف یا کاهش محصولات لبنی از سبد غذایی خود شدهاند تا بتوانند مواد غذایی مهمتری برای وعدههای اصلی خود را تهیه کنند.
این مسئله در آمارها و اظهار نظرهای رسمی نیز مشهود است. اخیرا انجمن صنایع لبنی ایران، یک گزارش ویدئویی منتشر کرده که در آن روشنک روستایی، متخصص تغذیه، از آغاز روند نزولی مصرف لبنیات بعد از هدفمندسازی یارانهها (در اواخر دهه ۸۰) خبر میدهد و میگوید که با توقف سایر سیاستهای حمایتی دولت نظیر توزیع شیر در مدارس و همچنین با کاهش درآمدهای حقیقی خانوار به تبع تورم، مصرف مواد غذایی، ازجمله لبنیات، به شکل چشمگیری کاهش یافته است.
بر اساس اعلام سید محمدرضا بنیطبا، سخنگوی انجمن صنایع لبنی ایران، سرانه مصرف لبنیات در کشور در خوشبینانهترین حالت ۷۰ کیلوگرم است. این در حالی است که میزان مصرف سرانه لبنیات در جهان حدود ۱۶۰ کیلوگرم است.
همچنین مرکز آمار ایران در گزارش دیگری تحت عنوان «برآورد مقدار مصرف کالاهای اساسی در کشور ۱۳۹۰-۱۴۰۰» سرانه مصرف شیر و محصولات لبنی از سال ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۸ به ترتیب ۱۲۷، ۱۲۰، ۱۱۵، ۱۰۹ ،۱۱۱، ۱۰۹، ۱۰۷، ۱۰۰ و ۱۰۶ کیلوگرم عنوان کرده است.
با توجه به اهمیت مصرف لبنیات تا کنون پیشنهاداتی از جمله حمایت از تولیدکنندگان و مصرفکنندگان شیر و محصولات لبنی، مانند توزیع شیر رایگان در مدارس، توزیع شیر یارانهای و کاهش هزینههای تولید از سوی کارشناسان ارائه شده است. اما باید دید چه زمانی مسئولان زنگ خطر کاهش مصرف محصولات غذایی مهم را احساس و متناسب با آن اقدام خواهند کرد.