اتوبوسهای تهران برقی میشوند | نسل جدید اتوبوس برقی در تهران | مزایا و معایب اتوبوس برقی
با وجود مزایای فراوان اتوبوس برقی، آیا تهران برای بازگشت نسل جدید اتوبوسها و تاکسیهای برقی آماده است؟
خبرملت: شهرداری تهران به دنبال آن است که بخش قابل توجهی از حمل و نقل عمومی این شهر توسط اتوبوس برقی انجام شود. اما با وجود مزایای فراوان اتوبوس برقی، آیا تهران برای بازگشت نسل جدید اتوبوسها و تاکسیهای برقی آماده است؟
به گزارش تجارتنیوز، 15 نقطه در شهر تهران به عنوان جایگاه شارژ خودروهای برقی افتتاح میشوند. آیا حمل و نقل عمومی پایتخت برای چنین پوستاندازی آماده است یا نه؟
در سال 2023، حدود 9 درصد از کل ناوگان حمل و نقل عمومی در جهان برقی است. این رقم در سال 2022 حدود 8 درصد بود و انتظار میرود در سالهای آینده به سرعت افزایش یابد. چین بزرگترین بازار حمل و نقل عمومی برقی در جهان با بیش از 600 هزار اتوبوس برقی در حال کار دارد. آمریکا دومین بازار بزرگ را با بیش از 100 هزار اتوبوس برقی در حال کار و اروپا سومین بازار بزرگ با بیش از 50 هزار اتوبوس برقی در حال کار را دارا هستند.
آیا چین پدرخوانده اتوبوس برقی جهان است؟
دولتهای سراسر جهان در حال سرمایهگذاری در حمل و نقل عمومی برقی هستند تا به اهداف کاهش انتشار گازهای گلخانهای خود دست یابند. برای مثال، اتحادیه اروپا هدف خود را برای کاهش انتشار گازهای گلخانهای در بخش حمل و نقل تا سال 2030، 30 درصد تعیین کرده است و یکی از راههای دستیابی به این هدف، افزایش سهم حمل و نقل عمومی برقی است.
در سال 2022 خودروهای سواری برقی جهانی حدود 1.5 درصد از ناوگان جهانی را تشکیل می دادند.پیش بینی می شود که تا سال 2025، 77 میلیون وسیله نقلیه مسافربری در ناوگان خودروهای برقی جهانی وجود داشته باشد. منبع statista
مزایای اتوبوس برقی عمومی
مزایای حمل و نقل برقی خصوصا در حوزه حمل و نقل عمومی مختلف و بسیار است که بخشی از آنها به این شرح است:
1. کاهش آلودگی هوا
حمل و نقل عمومی برقی هیچ گونه آلاینده ای تولید نمیکند، بنابراین میتواند به کاهش آلودگی هوا و بهبود کیفیت هوا کمک کند.
2. کاهش آلودگی صوتی
حمل و نقل عمومی برقی نیز بسیار کم صداتر از وسایل نقلیه بنزینی است، بنابراین میتواند به کاهش آلودگی صوتی و بهبود کیفیت زندگی کمک کند.
مطالعه بیشتر:ماموریت یاسمین مقبلی در فضا چیست؟
3. کاهش ترافیک
حمل و نقل عمومی برقی میتواند به کاهش تعداد وسایل نقلیه شخصی در جادهها کمک کندکه میتواند ترافیک را کاهش داده و سفر را برای همه آسانتر کند.
4. کاهش هزینههای حمل و نقل
حمل و نقل عمومی برقی اغلب مقرون به صرفهتر از رانندگی با خودروی شخصی است، بنابراین میتواند به صرفه جویی در هزینههای خانوار کمک کند.
5. کاهش وابستگی به سوختهای فسیلی
حمل و نقل عمومی برقی میتواند به کاهش وابستگی به سوختهای فسیلی کمک کند که میتواند به امنیت انرژی و کاهش اثرات زیست محیطی کمک کند.
حمل و نقل عمومی برقی میتواند به بهبود دسترسی به مناطق مختلف برای افراد با درآمد کم و افرادی که خودروی شخصی ندارند کمک کند. این مدل از خدمات رسانی شهری میتواند به افزایش فرصتهای اقتصادی و اجتماعی برای این افراد کمک کند. حمل و نقل عمومی برقی راه حلی کارآمد و مقرون به صرفه برای بسیاری از مشکلات حمل و نقل و محیط زیست است.
معایب اتوبوس برقی
اما حملونقل عمومی برقی معایبی هم دارد؛ مواردی چون قیمت بالای خودرو، مدت زمان شارژ طولانی و نیاز به زیرساختهای پر هزینه:
1. قیمت بالا
وسایل نقلیه برقی اغلب گرانتر از وسایل نقلیه بنزینی هستند. این به دلیل هزینه بالای باتریهای مورد استفاده در وسایل نقلیه برقی است.
2. زمان شارژ طولانی
وسایل نقلیه برقی به زمان بیشتری برای شارژ شدن نسبت به وسایل نقلیه بنزینی نیاز دارند. این میتواند یک مشکل برای افرادی باشد که نیاز به سفرهای طولانی دارند.
مطالعه بیشتر:ممنوعیت پروازهای چارتری تا چه زمانی ادامه دارد؟
3. زیرساخت محدود
شبکه شارژ وسایل نقلیه برقی هنوز در حال توسعه است و تعداد ایستگاههای شارژ در دسترس در مقایسه با پمپ های بنزین کم است. این میتواند یک مشکل برای افرادی باشد که به طور منظم از وسایل نقلیه برقی استفاده میکنند.
4. محدودیت ظرفیت
وسایل نقلیه برقی اغلب ظرفیت کمتری نسبت به وسایل نقلیه بنزینی دارند. این میتواند یک مشکل برای افرادی باشد که نیاز به حمل بار زیادی دارند.
با این حال، مزایای حمل و نقل برقی عمومی به معایب آن می چربد. وسایل نقلیه برقی برای محیط زیست بهتر هستند و میتوانند به کاهش ترافیک و آلودگی هوا کمک کنند. در مجموع، حمل و نقل برقی عمومی راه حلی پایدار و مقرون به صرفه برای حمل و نقل است.
مطالعه بیشتر:
ارزان ترین حمل و نقل عمومی در کدام کشور جهان است؟
آیا تهران آماده پذیرش حمل و نقل برقی عمومی است؟
مدیریت شهری در تهران راهی جز حرکت به سمت توسعه حمل و نقل عمومی برقی ندارد با این حال، برخی از چالشها پیش روی پذیرش این نوع از حمل و نقل عمومی خصوصا در تهران وجود دارد. چالشهایی که اگر دولت و شهرداری به عنوان متولیان امر در همین بدو ورود به میدان به آنها توجه نکنند، به نتیجه مورد نظر نخواهد رسید.
تهران، متعهد به کاهش انتشار گازهای گلخانهای است و خودروهای برقی نقش مهمی در رسیدن به این هدف ایفا خواهند کرد. با این حال، هنوز برخی از چالشها وجود دارد که باید قبل از ورود گسترده خودروهای برقی عمومی برطرف شود. یکی از چالشها، هزینه بالای خودروهای برقی است. خودروهای برقی هنوز گرانتر از خودروهای بنزینی هستند، اگرچه قیمت آنها در حال کاهش است. چالش دیگر کمبود زیرساختهای شارژ است. در حال حاضر تعداد ایستگاه های شارژ در تهران کافی نیست و برخی از ایستگاه های موجود در دسترس نیستند.
مطالعه بیشتر:کاهش ۲ ساعته زمان سفر شیراز-اصفهان با افتتاح طولانی ترین آزادراه کشور
با وجود این چالشها، تهران آماده ورود خودروهای برقی عمومی است. این شهر دارای پتانسیل خوبی برای توسعه خودروهای برقی است و متعهد به کاهش انتشار گازهای گلخانه ای. با ادامه بهبود زیرساخت های شارژ و کاهش قیمت خودروهای برقی، انتظار میرود تعداد خودروهای برقی عمومی در تهران در سالهای آینده افزایش یابد.
چالشهای ورود خودروهای برقی عمومی به تهران
1. هزینه بالای خودروهای برقی
در ایران، استفاده از خودروهای برقی به صورت شخصی چندان مورد توجه نبوده. شاید دولت و شهرداری با انجام این پروژه بتوانند در این زمینه فرهنگسازی لازم را انجام دهند، خصوصا آنکه هزینه بالای این دست از خودروها یکی از چالشهای پیش رو خواهد بود.
2. محدودیت برد خودروهای برقی
خودروهای برقی برد کمتری نسبت به خودروهای بنزینی دارند که میتواند برای برخی از سفرها مشکل ساز باشد. این موضوع در تهران که در برخی موارد اتوبوسهای تندرو مسافتی بیش از 35 کیلومتر را در هر دور طی میکنند میتواند یک مشکل جدی باشد.
طرح برقی سازی حملونقل عمومی در تهران مسبوق به سابقه است اما در حال حاضر نیاز به انجام آن بیش از همیشه احساس میشود چرا که به نظر میرسد افزایش آلودگی ناشی از منابع آلودگی متحرک، گرانی سوخت و فرسودگی خودروها اصلیترین چالشهای پیش روی حمل و نقل عمومی پایتخت باشد.