عواملی که در ناباروری مردان موثر است
هفته ملی سلامت مردان ایران (سما) همه ساله در اولین هفته اسفند ماه برگزار می گردد. با توجه به اهمیت موضوع سلامت مردان در سلامت خانواده و جوانی جمعیت این هفته فرصت مناسبی برای اطلاع رسانی و حساس سازی جامعه و مسئولین در خصوص اهمیت و نقش سلامت مردان در سلامت خانواده و جامعه است.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، با بیان اینکه هفته سلامت مردان در سال جاری به اطلاع رسانی، آگاهی بخشی وحساس سازی جامعه هدف به دومحور تحت عنوان اهمیت سبک زندگی در ناباروری مردان و نیز نقش مردان در ناباروری و پیشگیری از سقط عمدی جنین اختصاص دارد بر اهمیت سبک زندگی در ناباروری مردان تاکید کرد.
دکتر شکیبا با اشاره به اینکه نا باروری یکی از مشکلاتی است که حدود 15 درصد از زوجین با آن رو به رو هستند گفت: منشا آن را میتوان به زن، مرد و یا هر دو آنها نسبت داد اما طبق تحقیقات دانشمندان، 30 درصد از ناباروری زوجین مربوط به مردان است که دراکثرموارد ناباروری مردان قابل درمان است.
وی با بیان اینکه برخی از عوامل ناباروری مردان، مرتبط با سبک زندگی است گفت: اصلاح شیوه زندگی می تواند گام مؤثری در درمان وبرطرف نمودن این مشکل باشد.
دکتر شکیبا مصرف دخانیات را یکی ازمهمترین عوامل ناباروری مرتبط با سبک زندگی در مردان دانست و گفت: مصرف دخانیات به صورت بالقوه باعث کاهش باروری فرد مصرف کننده و هم چنین شریک زندگی وی می گردد ضمن اینکه مصرف دخانیات در مردان سبب اختلال در نعوظ، کاهش تعداد اسپرم ها، تغییر در شکل اسپرم ها و کاهش موفقیت درمان های احتمالی ناباروری می گردد.
وی همچنین افزود: مصرف الکل نیز در مردان سبب کاهش تعداد و تحرک اسپرم ها می شود و برروی کیفیت اسپرم و تولید آن اثر می گذارد و مانع تولید اسپرم و گاهی سبب ایجاد اسپرم ناقص می گردد .
دکتر شکیبا با اشاره بر عدم تحرک و رژیم غذایی ناسالم در مردان گفت: اضافه وزن ناشی از عدم تحرک و رژیم غذایی نامناسب ازجمله عوامل خطرساز در باروری است که می تواند بر میزان ترشح تستوسترون و هم چنین تعداد اسپرم ها نیز تأثیر بگذارد .
به گفته وی تحقیقات نشان می دهد افرادی نیز که زمان های طولانی را درمعرض گرما و حرارت سپری می کنند، بیشتر به ناباروری مبتلا می شوند بنابر این گذراندن زمان طولانی در سونا یا حمام آب گرم، دمای بدن را بالا برده و در تولید اسپرم اختلال ایجاد می نماید .
معاون بهداشتی دانشگاه استرس و رادیکا ل های آزاد را نیز از دیگر عوامل ناباروری مرتبط با سبک زندگی در مردان دانست و گفت: مطالعات نشان می دهند که میزان استرس و تنش، سطح تستوسترون و تولید اسپرم را درمردان تحت تأثیر قرار می دهد. استرس اکسیداتیو هاو گونه های اکسیژن فعال (ROS) یا رادیکال های آزاد اکسیژن، در اثر عوامل محیطی یا عوامل داخلی در بدن تولید می شوند و ممکن است باعث اختلال در تولید اسپرم و ناباروری در مردان شوند.
وی همچنین قرار گرفتن در معرض اشعه، مواد شیمیایی خاص و سموم را از جمله عوامل خطرساز در باروری دانست و گفت: حشره کش ها، اشعه های یونیزان و غیریونیزان، دود تنباکو، الکل، ماری جوآنا و استروئیدها ازجمله ی این مواد پرخطر می باشند.
به گفته وی این مواد با تأثیر بر میزان هورمون های مردانه مانند تستوسترون، بر سلامت فرد تأثیر گذاشته و سبب اختلال در باروری می گردند و نیز برخی مشاغل نیز مانند کار در رادیولوژی، کارخانه ی حلال های صنعتی شیمیایی، پالایشگاه، معدن سرب و غیره نیزممکن است در باروری فرد اختلال ایجاد کنند .