قیمت گوشت قرمز نیم میلیون شد | بحران تقاضا در پی افزایش قیمت گوشت قرمز
رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی میگوید: «مغازهدار هر کیلو گوشت گوسفندی را ۴۳۰ تا ۴۳۵ هزار تومان میخرد و با ۱۰ درصد سود به مردم عرضه میکند.» با این اوصاف قیمت هر کیلوگرم گوشت قرمز به حدود نیم میلیون تومان رسیده است.
خبرملت: قیمت گوشت قرمز در ماه های اخیر افزایش پیدا کرده است. قیمت گوشت قرمز در ایران در مقایسه با قیمت متوسط جهانی بالاتر است. در بسیاری از کشورهای فقیر، قیمت گوشت قرمز نسبت به ایران ارزان تر است. قیمت گوشت قرمز برای مردم ۱۱۳ کشور از ایرانیان ارزانتر است. تازه ترین قیمت گوشت قرمز را در ادامه میخوانید.
درحالی که قیمت گوشت قرمز به دلیل کاهش تولید، رو به افزایش است، نرخ هرکیلو مرغ که در هفتههای گذشته از ۱۰۰هزار تومان عبور کرده بود، اکنون به زیر ۸۰هزار تومان رسیده است.
به گزارش همشهری آنلاین، درحالی که قیمت گوشت قرمز به دلیل کاهش تولید، رو به افزایش است، نرخ هرکیلو مرغ که در هفتههای گذشته از ۱۰۰هزار تومان عبور کرده بود، اکنون به زیر ۸۰هزار تومان رسیده است. آمارها نشان میدهد علت این افت قیمت ناشی از این است که تولید گوشت طیور در تیرماه امسال ۳درصد افزایش یافته و میزان جوجهریزی هم روند افزایشی دارد.
آمارها نشان میدهد گوشت مرغ در نقاط مختلف شهر تهران به قیمت ۷۸تا ۸۰هزار تومان به فروش میرسد. پیش از این قیمت گوشت مرغ از ۱۰۰هزار تومان عبور کرده بود. اما اصل ماجرا چیست؟ علت کاهش قیمت گوشت مرغ با وجود اینکه این محصول پروتئینی به کالای جایگزین گوشت قرمز تبدیل شده، چیست؟
دادههای مرکز آمار نشان میدهد مقدار تولید گوشت انواع طیور در کشتارگاههای رسمی در تیر ۱۴۰۲نسبت به خرداد ۳ درصد افزایش یافته است.
اطلاعات موجود همچنین نشان میدهد میزان جوجهریزی نیز در تیرماه به ۱۳۰میلیون قطعه رسیده و در مردادماه هم پیشبینی ۱۳۵میلیون قطعه جوجهریزی در بازار وجود دارد که نشان میدهد حجم تولید مرغ افزایش یافته و اکنون عرضه بیشتر از تقاضاست؛ بهطوری که پیشبینی میشود شرکت پشتیبانی امور دام در روزهای آینده مجبور شود مازاد تولید مرغداران را جمعآوری کند. همچنین پیشبینی میشود قیمت مرغ در هفتههای بعد به کمتر از قیمت مصوب نیز برسد چرا که بهدلیل افزایش جوجهریزی در حال حاضر قیمت جوجه یک روزه به کمتر از نرخ مصوب رسیده است.
در مورد گوشت قرمز اما آمار متفاوتی وجود دارد. آن طور که دیروز مرکز آمار اعلام کرد مقدار تولید گوشت قرمز در کشتارگاههای رسمی کشور در تیرماه امسال نسبت به ماه مشابه سال قبل ۱۴درصد و نسبت به خردادماه ۳درصد کاهش نشان میدهد. در تیرماه امسال تولید گوشت گوسفند ۲۶درصد، بز ۷درصد، گاو و گوساله ۴درصد و گاومیش ۱۴درصد افت کرده است. در این ماه فقط میزان تولید گوشت شتر ۳۷درصد افزایش داشته است.
این آمار از میزان کشتار دامهای زنده در تیرماه بهدست آمده و به نوعی نشاندهنده آن است که سطح تقاضا برای گوشت قرمز کاهش یافته و سطح کشتار نیز متناسب با آن نزولی شده است. بهنظر میرسد مردم در حال جایگزین کردن گوشت مرغ به جای گوشت قرمز هستند.
کاهش تقاضا در پی افزایش قیمت گوشت قرمز
رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی با بیان اینکه در حال حاضر بازار مسکوت و تقاضا پایین است، میگوید: بهدلیل قیمت بالای گوشت، تقاضا روند کاهشی دارد، ضمن اینکه توان خرید مردم کم است؛ همچنین بهدلیل اینکه سالهای گذشته کشتار بیرویه انجام شده، عرضه کم است و این باعث شده قیمتها افزایشی باشد.
علیاصغر ملکی با تأکید بر اینکه اکنون نسبت به مدت مشابه سال گذشته حدود ۳۰ تا ۳۵ درصد کاهش فروش داریم، اضافه میکند: مغازهدار هر کیلو گوشت گوسفندی را ۴۳۰ تا ۴۳۵ هزار تومان میخرد و با ۱۰ درصد سود به مردم عرضه میکند.
در تهران به دلیل اینکه مردم گوشت با دنبه نمیخرند نیز قیمت تا حدی بالاتر است؛ ضمن اینکه قیمت گوشت قرمز در تهران بهدلیل هزینههای جانبی و کرایه حمل، بیشتر از استانهای مبدأ و دامخیز است. به گفته او قرار است میزان واردات گوشت قرمز از کشورهای آسیای میانه افزایش یابد تا اوضاع بازار و قیمت، بهبود پیدا کند.
چرا قیمت گوشت قرمز در برخی کشورها نسبت به ایران ارزانتر است؟
منصور پوریان، رئیس شورای تأمینکنندگان دام در خصوص علت ارزانی قیمت گوشت در بعضی از کشورها نسبت به ایران توضیح داد: طبیعتاً هزینه تولید گوشت در ایران نسبت به کشورهای مرتعی مانند روسیه، ارمنستان، گرجستان و مغولستان به دلیل شرایط آبوهوایی خشک و نبود مراتع کافی، گرانتر تمام میشود. دام زنده در آسیای میانه بهازای هر کیلوگرم، 3.7 یورو است که تقریباً با قیمت رسمی دام در ایران برابری میکند.
پوریان با اشاره به عدم مشکل در تأمین گوشت موردنیاز بازار، گفت: در حال حاضر گوشت قرمز در بازار بسیار فراوان است؛ اما مشکل اصلی و عاملی که مردم را آزار میدهد، قیمت گوشت است؛ در واقع وضعیت بهگونهای است که مردم در خرید گوشت گوساله و گوسفندی ناتوان هستند.
عوامل افزایش قیمت گوشت قرمز
وی در خصوص عوامل گرانی گوشت در بازار اظهار داشت: در حال حاضر علت گرانی گوشت، به فراوانی عنصر اصلی که دام زنده است ارتباطی ندارد؛ بلکه وضعیت موجود در کف بازار، افزایش سرسامآور محصولات مرتبط با تولید گوشت، افزایش هزینههای اجاره و نگهداری محلهای فروش و پرورش دام و حملونقل باعث بالارفتن قیمت تمام شده گوشت برای مصرفکنندگان شده است.
پوریان ادامه داد: عدهای بیان میکنند که گوشت در بازار با کمبود مواجه است؛ اما این موضوع کاملاً غیرکارشناسی است و صحت ندارد. در بحث عرضه دام زنده یا گوشت هیچ مشکلی وجود ندارد و به فراوانی یافت میشود. همچنین دولت برای اینکه مردم بتوانند گوشت به قیمت مناسب تهیه کنند، تصمیم به واردات گرفت که بخشی از آن در انتهای سال گذشته و ابتدای سال جاری بهصورت گرم و منجر انجام شده است.
بررسی روند تغییرات قیمت گوشت قرمز در ایران
به استناد آمارهای رسمی که تا پیش از دولت رئیسی به صورت ماهانه از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت منتشر میشد، قیمت هر کیلو گوشت گوسفندی در پایان سال ۱۳۹۶ حدود ۳۹ هزار و ۵۰۰ تومان، پایان سال ۱۳۹۷ حدود ۹۱ هزار تومان، پایان سال ۱۳۹۸ حدود ۸۹ هزار تومان، پایان سال ۱۳۹۹ حدود ۱۲۴ هزار تومان و پایان سال ۱۴۰۰ حدود ۱۴۹ هزار تومان بود.
بر این اساس اگر کمترین حالت قیمت هر کیلو گوشت گوسفندی را در حال حاضر ۴۰۰ هزار تومان در نظر بگیریم نیز، نسبت به سال ۱۳۹۶ قیمت گوشت بیش از ۱۰ برابر و نسبت به سال ۱۳۹۷ حدود ۲.۷ برابر شده است.
آخرین گزارش مرکز آمار نیز نشان میداد که در خرداد ۱۴۰۲ بیشترین میزان افزایش قیمت مربوط به گروه گوشت قرمز و گوشت ماکیان با ۹۰.۹ درصد است.
به طور کلی قیمت گوشت قرمز در اسفند ماه سال قبل اوج گرفت که خشکسالی و قاچاق دام از جمله دلایل آن عنوان شد؛ هرچند پس از صدور مجوز واردات، در فروردین کاهش جزئی داشت. اما در نیمه دوم خرداد هر کیلو گوشت گوساله تا ۳۰ هزار تومان گرانتر شد و از ۳۶۰ هزار به ۳۹۰ هزار تومان افزایش یافت و گوشت گوسفندی نیز به میزان کمتری افزایش قیمت داشت.
در پیک قبلی افزایش قیمت گوشت قرمز، قصابان دلیل گرانی را به نزدیکی عید قربان نسبت دادند؛ چراکه دامداران دامهای خود را برای عید قربان نگه داشتهاند و عرضه دام در بازار خیلی کاهش یافته است. این بار هم به نظر میرسد فرا رسیدن ماه محرم بر افزایش تقاضا و بالارفتن قیمت گوشت قرمز اثر گذاشته است.
اما بازار گوشت در حالی از ماهها قبل پر التهاب بوده که سه روز پیش دادستان مرکز استان هرمزگان از ترخیص محموله ۲۰۰ تنی گوشت منجمد برزیلی با دستور ویژه قضایی پس از معطلی بیش از یک ساله در گمرک بندر شهید رجایی بندرعباس خبر داد.
البته با توجه به در آستانه فساد بودن، این محموله هم نمیتواند مشکل بازار را حل کند و در نهایت قرر شده مطابق تأییدیه و دستورالعمل ابلاغی از سوی سازمان دامپزشکی کل کشور در واحدهای تولیدی گوشت حرارتدیده مورداستفاده قرار گیرد.
این شرایط در حالی است که مسئولان تاکنون بارها از تمهیدات خود برای جلوگیری از رسوب کالاهای اساسی در گمرکات صحبت کرده و وعدههای مختلف ارائه دادند، اما مشخص نیست چگونه چنین محموله مهمی، آن هم همزمان با نابسمانی در بازار گوشت، تا آستانه فساد در گمرک باقی مانده است