سقف و کف قیمت دلار مشخص شد | قیمت دلار از این نرخ پایینتر نمیآید
در حالیکه برخی از کارشناسان کف قیمت دلار را ۴۷هزار تومان میدانند، برخی در مورد سقف آن معتقدند که ممکن است دلار در نیمه دوم سال جاری به ۷۰ هزار تومان برسد.
قیمت دلار در سال 1401 تا 60 هزار تومان پیش رفت که باعث نگرانی شدید جامعه شد. در ابتدای سال در حالی که پیش بینی می شد روند افزایشی قیمت دلار ادامه داشته باشد اما دلار همه را شگفت زده کرد. روند کاهشی قیمت دلار از اردیبهشت آغاز شد و تا اواخر بهار ادامه پیدا کرد. در شروع تابستان قیمت دلار افزایشی شد اما حالا بار دیگر به روند کاهشی بازگشته است. تازه ترین خبر درباره قیمت دلار را در ادامه از خبرملت بخوانید.
قیمت دلار، دیروز روند کاهشی داشت و بعد از یک هفته وارد کانال 48 هزار تومانی شد. تا پایان معاملات نیز در همین کانال نوسان داشت؛ از میانههای روز، روند افزایشی به خود گرفت و به کانال 49 هزار تومانی نزدیک شد. ارز آمریکایی در هفتهای که رو به پایان است، بازدهی منفی داشت. آیا این روند ادامه مییابد؟
به گزارش تجارتنیوز، قیمت دلار در روز پنجشنبه 26 مرداد، وارد کانال 48 هزار تومانی شد. دیروز، معاملات در محدوده قیمتی 48 هزار و 858 تومان انجام میشد. در آخرین روز کاری هفته، شروع نرخ ارز با قیمت 48 هزار و 896 تومان بود. همچنین 48 هزار و 947 تومان بیشترین مقدار و 48 هزار و 717 تومان، کمترین رقمی بود که برای قیمت دلار به ثبت رسید. دلار تا میانههای روز روند کاهشی داشت و در ادامه افزایشی شد اما تا پایان معاملات نتوانست به کانال 49 هزار تومانی بازگردد.
این در حالی است که بر اساس اعلام برخی کانالهای تلگرامی، دیروز پنجشنبه، شروع معاملات بازار ارز با قیمت 49 هزار و 900 تومان بود. کف و سقف قیمت دلار نیز 48 هزار و 930 تومان و 49 هزار و 780 تومان به ثبت رسید. آخرین معامله غیرقانونی پشت خطی هم با قیمت 48 هزار و 920 تومان انجام شد.
دلار در هفتهای که رو به پایان است، بازدهی منفی داشت و با کاهش 700 تومانی در طول هفته، معادل ۱/۴۱ درصد از ارزش خود را از دست داد.
پیشبینیها از قیمت دلار
بازارساز در مدت اخیر تلاش کرده است که با سرکوب قیمتی در بازار، قیمت دلار را کنترل کند. برخی کارشناسان معتقدند که در صورت ادامه این روند و همچنین انتشار اخبار مثبت سیاسی، احتمال کاهش قیمت دلار تا 47 هزار تومان وجود دارد اما در صورتی که اتفاق مشخصی در حوزه سیاست خارجی رخ ندهد، شاخصها و واقعیتهای کلان اقتصادی ممکن است نرخ ارز را به کانال 50 هزار تومانی بازگرداند.
در روزهای اخیر، انتشار اخباری در مورد تداوم تنشزدایی منطقهای و سفر وزیر امور خارجه ایران به عربستان از یک سو و انتشار دادههایی در مورد افزایش صادرات نفت کشور، معاملهگران را به شرایط سیاسی امیدوار کرده و باعث بازگشت دلار به کانال 48 هزار تومانی شده است.
آنگونه که تسنیم گزارش داده است، حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان که به منظور دیدار و گفتگو با مقامات عربستان سعودی به این کشور سفر کرده، ساعاتی پیش وارد شهر جده شد. او قرار است در این شهر با محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان دیدار و گفتگو کند. روز گذشته نیز امیرعبداللهیان در ریاض، با فیصل بن فرحان، وزیر امور خارجه عربستان سعودی مذاکره داشت. او در توئیتر، دیدار خود با فیصل بن فرحان را ثمربخش توصیف کرد. اما با توجه به اینکه، روز گذشته، بار دیگر قیمت دلار روند افزایشی به خود گرفت و به مرز کانال 49 هزار تومانی بازگشت، امکان اینکه اثر این اخبار موقت باشد وجود دارد.
کارشناسان اقتصادی همواره بر اثر کوتاهمدت خبردرمانیها اشاره میکنند و معتقدند در صورتی که قیمت دلار با خبردرمانی ارزانتر شود، به زیر ارزش و عدد واقعی خود میرود. در آن صورت، فعالان اقتصادی برای خرید دلار هجوم می آورند و نمیگذارند دلار پایین ارزش بماند. اما در حال حاضر به نظر میرسد بازارساز با توجه به شرایط موجود، توانایی سرکوب قیمتی دلار را دارد و احتمالا ارز آمریکایی در کانال 48 و 49 هزار تومانی نوسان داشته باشد.
کف قیمت دلار کجاست؟
جواد فلاحیان دیگر کارشناس اقتصادی هم با تاکید بر اینکه آزادسازی دلارهای بلوکه شده تاثیری در کاهش قیمت دلار نخواهد داشت به تجارتنیوز گفت: «دولت به صورت مستقیم و غیرمستقیم سعی در کنترل قیمتها دارد. فعلا ارزپاشی دولت زیاد است و بعضا با اخباری که از آزاد شدن منابعشان اعلام میکنند سعی در کنترل بازار دارند.»
وی پیش از این نیز با تاکید بر اینکه آزادسازی دلارهای بلوکهشده از کره جنوبی تاثیر زیادی بر روند قیمتها نخواهد داشت، توضیح داده بود که: «در دولت روحانی این منابع توسط بانک مرکزی خرج شده است. معادل این دلارها، ریال چاپ و خرج کردند و بنابراین بعد از دریافت هفت میلیارد دلار، این پول به خزانه برگردانده میشود.»
فلاحیان با اشاره به اینکه با رکودی که در بازارها وجود دارد خرید و فروش در همه بازارها پایین آمده خاطرنشان کرد: «دلار نیز از این موضوع مستثنی نیست. در سایر بازارها به ویژه مسکن میبینید که خرید و فروشها به شدت پایین آمده است. وقتی بازار رکودی باشد معمولا تقاضا در بازار به شدت پایین میآید.»
این کارشناسان اقتصادی با بیان اینکه هیجان و فشار فروشی در بازار وجود ندارد گفت: «به نظر میرسد برای قیمت دلار نهایتا کاهش تا محدوده ۴۷ هزار تومانی را میتوان پیشبینی کرد و با توجه به شرایطی که در کشور وجود دارد پایینتر از این میزان دور از واقعیتهای اقتصادی باشد.»
فلاحیان روند افزایشی قیمت دلار را با توجه به تورم، قابل توجه ندانست و تاکید کرد: «از ابتدای سال تا کنون تورم بیش از ۵۰ درصد رشد داشته و حتی با در نظر گرفتن قیمت فعلی دلار، هنوز این اسکناس آمریکایی از تورم جامانده است.»
وی تاکید کرد: «سیاست دولت فعلی مانند دولتهای قبل است؛ یعنی کنترل بازار با ارزپاشی، خبردرمانی و اینکه از طریق صرافیهای دولتی، قیمت را کنترل کنند. در مقطعی، دولت دیگر زورش نمیرسد و فنر رها میشود و قیمتها رشد میکنند. بنابراین ثبات بازار ارز تا زمانی اتفاق میافتد که زور دولت برسد.»
قیمت دلار ۷۰ هزار تومان!
در همین راستا سجاد بوربور کارشناس اقتصادی با تاکید بر اینکه ارزش ذاتی و قیمت دلار برابر است به تجارتنیوز گفت: «ما همیشه درباره ارزش دلار صحبت میکنیم، نه قیمت آن. قیمت چیزی است که عرضه و تقاضا در بازار آن را مشخص میکند و ارزش ذاتی همان مقداری است که روی کاغذ محاسبه میشود.»
وی افزود: «با وجود نقدینگی ۶ هزار و ۸۰۰ همتی، رشد اقتصادی ناپایدار سه درصدی و تورم بالای ۴۰ درصدی، با قیمت دلار ۴۹ هزار تومانی، عملا ارزش با قیمت یکی شده است. بنابراین متقاضیان به قیمت دلار را میخرند؛ نه گران و نه ارزان.»
وی با اشاره به نادر بودن برابری قیمت و ارزش ذاتی دلار در اقتصاد ایران خاطرنشان کرد: «طی ۲۰ سال گذشته در اقتصاد ایران این اتفاق خیلی نادر بوده که ارزش با قیمت برابری کند.»
این کارشناس اقتصادی با اشاره به موضوع خبردرمانیهای روزهای اخیر خاطر نشان کرد: «در صورتی که قیمت دلار با خبردرمانی ارزانتر شود، زیر ارزش و عدد واقعی میرود. آن زمان فعالان اقتصادی برای خرید دلار هجوم میآورند و نمیگذارند دلار پایین ارزش بماند. مثلا سهام فولاد مبادرکه اگر ۲۰ تا ۱۵ درصد زیر ارزش واقعی خود باشد، نمیخرید؟ دقیقا قیمت دلار نیز همین مصداق را دارد.»
وی با تاکید بر اینکه دلار نمیتواند پایین بیاید زیرا کف فاندامنتالی این اسکناس ایجاد شده است بیان کرد: «همیشه و در ۶ ماهه نخست سال مصرف ارز کم و تقاضا پایین بوده است. در ۶ ماهه دوم تقاضا نرمالتر میشود و گسیل میشود. آنجاست که عیار اقتصادی کشور مشخص خواهد شد.»
بوربور در ادامه افزود: «در نیمه دوم سال با نقدینگی که به سمت ۸ هزار و ۳۰۰ همت خواهد رفت و با رشد اقتصادی حدود سه درصدی، ما قیمت دلار را تا ۷۰ هزار تومان میبینیم. اگر تا پایان ۱۴۰۲ قیمت دلار به ۷۰ هزار تومان برسد به هیچ عنوان سورپرایز نمیشویم.»