۶۳ درصد از یارانه بگیران خط خوردند | یارانه جدید به این افراد تعلق نمی گیرد
رسانههای منتقد در حالی مدعی برنامه دولت برای حذف ۶۳ درصدی یارانه بگیران شدهاند که این موضوع برخلاف قانون بودجه امسال است و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی این موضوع را تکذیب کرد.
یارانه جدید دولت هر ماه به حساب سرپرستان خوانوار واریز می شود. دولت بر این باور است که باید یارانه جدید طبق دهک بندی ها برای افراد واریز شود. تا مبلغ یارانه جدید برای دهک های پایین تر بیش تر باشد. یارانه جدید بخشی از هزینه های خانواده ها و اقشار ضعیف جامعه را پوشش می دهد. اما با توجه به بالا رفتن تورم یارانه جدید دیگر پاسخگو هزینه های نیست.برخی رسانههای منتقد دولت مدعی شدهاند که دولت به دنبال حذف ۶۳ درصد از یارانه بگیران است.
وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی این خبر و آمار و ارقام آن را تکذیب کرد. براساس بند «ب« تبصره ۱۴ قانون بودجه ۱۴۰۱ با عنوان «هدفمندسازی یارانه ها» بر حذف یارانه خانوارهای پردرآمد تاکید دارد.
بر اساس این بند، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با همکاری سازمان هدفمندسازی یارانهها و با استفاده از پایگاه اطلاعات رفاه ایرانیان موظف است حداکثر ظرف سه ماه پس از ابلاغ این قانون (پایان خرداد ماه امسال)، ضمن دهک بندی درآمدی کلیه خانوارهای یارانه بگیر از طریق شاخص های متقن و ثبتی قابل اتکاء نسبت به حذف یارانه نقدی و طرح معیشتی خانوارهای پر درآمد اقدام، تا منابع حاصل صرف پرداخت یارانه جهت حمایت از اقشار آسیب پذیر با اولویت خانوارهای تحت پو شش و پشت نوبتی نهادهای حمایتی شود.
همچنین طبق قانون بودجه امسال، سرپرستان خانوارهای معترض به حذف یارانه، می توانند در سامانه الکترونیکی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ثبت نام کرده تا پرونده آنها بر اساس اطلاعات و داده های موجود و میدانی توسط کمیته امداد امام خمینی (ره) بررسی، در صورت وارد بودن اعتراض، یارانه ها آنها مجددا برقرار شود.
کلیه دستگاه های اجرایی از جمله بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران موظف به همکاری و ارائه اطلاعات به وزارتخانه مذکور هستند. طبق قانون بودجه، دولت موظف به شناسایی سه دهک پردرآمد جامعه و حذف یارانه نقدی آنها است، بنابراین حذف ۶۳ درصد یارانهبگیران خیالپردازی رسانه منتقد دولت است.
منبعک گسترش نیوز
شاخصها ارزیابی یارانه جدید
یکی از شاخصهای مورد استفاده برای بیان میزان نابرابری در اقتصاد، ضریب جینی است. این شاخص که برای تحلیل وضعیت توزیع درآمد بهطور معمول مورد استفاده قرار میگیرد، در حالت برابری کامل عدد صفر و در وضعیت نابرابری کامل کمیت یک را اختیار میکند، بنابراین کاهش ضریب جینی به معنی بهبود توزیع درآمد است.
علاوه بر ضریب جینی، استفاده از نسبتهای درآمد (مخارج کل) دهکهای بالایی به دهک میانی یا به دهک اول نیز بیانگر نحوه توزیع متغیر درآمد در بین گروهها یا دهکهاست. کاهش این نسبتها (دهکهای بالایی توزیع به دهکهای پایین توزیع) به معنی بهبود توزیع برای متغیر مورد نظر (مثلا درآمد) است. در این مطالعه برای بررسی اثرات اعطای یارانههای نقدی بر توزیع درآمد از شاخص ضریب جینی، نسبت درآمد (مخارج کل) دهک نهم به دهک اول، نسبت درآمد (مخارج کل) دهک نهم به دهک پنجم و نسبت درآمد (مخارج کل) دهک پنجم به دهک اول استفاده شده است. به عنوان مثال، بررسیها در این گزارش نشان میدهد که نسبت مخارج کل دهک نهم به مخارج کل دهک اول، برابر ۲/ ۵ است؛ یعنی مخارج سالانه دهک نهم کمی بیش از ۵ برابر مخارج دهک اول است. نسبت مخارج دهک نهم به دهک پنجم ۳/ ۲ و برای دهک پنجم به دهک اول حدود ۲/ ۲ به دست آمده است. همچنین نسبت مخارج صدک هفتاد و پنجم به صدک پنجاهم ۳/ ۲ برآورد شده است. محاسبات این پژوهش نشان میدهد که ضریب جینی مخارج کل مقدار ۳۶۵/ ۰ است. قابلتوجه است از آنجاکه درآمد (مخارج کل) دهک دهم بسیار بزرگتر از دهکهای دیگر حتی دهک نهم بوده و مقدار مخارج کل این دهک در قسمت انتهایی توزیع چوله به راست قرار میگیرد، در ادبیات کاربردی بررسی وضعیت توزیع درآمد، دهک دهم را برای مقایسه به کار نمیبرند.