قیمت دلار با معافیت تحریمی میریزد؟ | جدیدترین قیمت دلار امروز چهارشنبه ۲۲ شهریور ۱۴۰۲
همزمان با آغاز نشست شورای حکام، خبرهایی مبنی بر رفع معافیت تحریمی ایران به گوش میرسد و این میتواند روی قیمت دلار تاثیر جدی بگذارد.
خبرملت: قیمت دلار در سال 1401 تا 60 هزار تومان پیش رفت که باعث نگرانی شدید جامعه شد. در ابتدای سال در حالی که پیش بینی می شد روند افزایشی قیمت دلار ادامه داشته باشد اما دلار همه را شگفت زده کرد. روند کاهشی قیمت دلار از اردیبهشت آغاز شد و تا اواخر بهار ادامه پیدا کرد. در شروع تابستان قیمت دلار افزایشی شد اما بار دیگر به روند کاهشی بازگشت و حالا نوسان قیمت به کمترین حد رسیده است. تازه ترین خبر درباره قیمت دلار را در ادامه از خبرملت بخوانید.
قیمت دلار با سیاست نهاد تصمیمگیر و به واسطه سیگنالهای سیاسی در بیشتر روزهای سه ماه گذشته در کانال ۴۹ هزار تومانی نوسان داشت. معاملهگران این بازار، اثر سیگنالهای ورودی به بازار ارز را خنثی و کمدوام میدانند.
به گزارش تجارتنیوز قیمت دلار روز گذشته کاهش ۱۰۰ تومانی داشت و با رقم ۴۹ هزار و ۷۰۰ تومان معامله شد. فعالان بازار ارز اما نوسانات ۱۰۰ تا ۵۰۰ و حتی هزار تومانی قیمت اسکناس آمریکایی را چشمگیر و قابل توجه نمیدانند. حال این کاهشها به واسطه سیگنالهای سیاسی با موضوع توافق موقت ایران و آمریکا باشد یا نشست شورای حکام و یا آزادی زندانیان سیاسی.
تنها موضوعی که به اعتقاد بازیگران حرفهای بازار ارز و کارشناسان اقتصادی میتواند به بازارهای مالی وضوح مشخصی دهد نقدینگی و موضوع تورم است. برخی کارشناسان اقتصادی پا را فراتر گذاشته و میگویند حتی موضوع رفع تحریمها و برجام نیز اثر کوتاهمدتی بر بازارها خواهد گذاشت و در طولانیمدت تاثیر رفع تحریمها بر نقدینگی و تورم میتواند با توجه به نحوه مدیریت سیاستگذار، بازارهای مالی را تحت تاثیر قرار میدهد.
دیروز دومین روز از برگزاری سلسله نشستهای شورای حکام بود و «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در کنفرانسی خبری حاضر شد و به موضوع افزایش ذخایر اورانیوم با درصد غنای ۶۰ ایران اشاره کرد. با این وجود تحلیلگران سیاسی معتقدند فضای حاکم بر نشست کنونی شورای حکام به ضرر سیاستهای ایران نیست و این دیدگاه تا حد زیادی متاثر از مذاکرات پشت پرده و محرمانه ایران و آمریکا است.
همچنین همزمان با آغاز نشست شورای حکام، خبرهایی مبنی بر رفع معافیت تحریمی ایران به گوش میرسد. برخی رسانههای آمریکایی مدعی شدند که به منظور آزادسازی بخشی از منابع بلوکه شده ایران از کره جنوبی به مقصد قطر، از سوی دولت بایدن معافیت موقت تحریمی صادر شده است.
با اشاره به اثر ناچیز سیگنالهای مورد توجه معاملهگران و کاهش محدود قیمت دلار در روز گذشته به نظر میرسد ترک کانال ۴۹ هزار تومانی برای دلار، از هر طرف، به تصمیمات سیاستگذار بستگی مستقیم دارد نه به رفتار و موضوعات سیاسی!
دیروز قیمت دلار در بازارهای همسایه با کاهش قیمت دلار تهران همراهی کرد. دلار هرات با قیمت ۴۹ هزار و ۴۸۰ تومان معامله شد و کاهش ۱۲۰ تومانی داشت. قیمت دلار سلیمانیه هم با ۲۰۰ تومان کاهش به رقم ۴۸ هزار و ۸۰۰ تومان رسید.
قیمت دلار و ارزهای موثر
دیروز ۲۱ شهریور در سایت بازار متشکل ارزی اسکناس دلار با قیمت ۴۱ هزار و ۲۸۲ تومان عرضه شد و یک تومان کاهش قیمت داشت. دلار حواله نیز با همین مقدار افزایش با رقم ۳۷ هزار و ۵۲۹ تومان عرضه شد. همچنین قیمت دلار نیمایی مانند هفتههای گذشته روی رقم ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان ثابت بود.
روز گذشته اسکناس یورو با رقم ۵۳ هزار و ۳۵۷ تومان معامله شد و تغییر قیمتی محدودی داشت. قیمت اسکناس یورو در سایت بازار متشکل ارزی با رقم ۴۴ هزار و ۳۴۷ تومانی عرضه شد و افزایش ۱۸۱ تومانی داشت. یوروی حواله نیز با ۱۶۱ تومان افزایش با رقم ۴۰ هزار و ۳۱۶ تومان عرضه شد.
روز گذشته، قیمت درهم امارات ۳۴۰ تومان کاهش داشت و با رقم ۱۳ هزار و ۶۶۰ تومان معامله شد. در سایت بازار متشکل ارزی قیمت حواله درهم با رقم ۱۰ هزار و ۲۱۹ تومان مبادله شد. اسکناس درهم نیز با رقم ۱۱ هزار و ۲۴۱ تومان عرضه شد. این ارزها در سایت بازار متشکل همچنان بدون تغییر قیمت عرضه شدند.
دو پیش بینی از قیمت دلار
کاهش قیمت دلار پس از دو روزِ نوسانیِ بازارِ ارز، چه دلیلی داشته؟ گروهی از معاملهگران معتقدند خبر به بازار ارز خورده، اما فنیها اعتقاد دارند بازارها در مرز مقاومت خرید اشباع شده و قیمت دلار نیاز به تنفس و استراحت پیدا کرده است.
به گزارش اکو ایران، قیمت دلار هرات در دومین روز هفته به افزایش خودش ادامه داد و به سطح مقاومت دوم خود رسید؛ از نظر فنیها دلار دچار اشباع خرید شد. بازار ارز هرات پس از قیمت طلای آبشده و قیمت دلار سلیمانیه افزایشی شد و در روز یکشنبه در 49 هزار و 350 تومان آغاز به کار کرد. یکشنبه تمامی بازارها افزایشی بودند و پس از اینکه قیمت طلای آبشده از مرز 10 میلیون و 320 هزار تومان اصلاح داد، سایر بازارها هم شروع به کاهش کردند. قیمت دلار هرات پس از افزایش تا 49 هزار و 650 تومان کاهشی شد و در پشت خط یکشنبه در 49 هزار و 520 تومان کار خود را به پایان رساند.
البته گروهی از معاملهگران معتقد بودن کاهش قیمت در معاملات عصر به خاطر صحبتهای امیرعبدالهیان، وزیر خارجه بود. حسین امیرعبدالهیان در روز یکشنبه گفت سندی معروف به «سند سپتامبر» بین ما و طرفهای مقابل برجام آماده است. اینطور که که او گفت سلطان عمان ابتکاری روی میز گذاشت و در چارچوب آن گفتوگوهایی، بهطور غیرمستقیم، با آمریکاییها بهوجود آمد.
در مجموع، گروهی از معاملهگران معتقد بودند خبر به بازار خورده است. اما گروهی دیگر که فنیها بودند، میگفتند بازارها در مرز مقاومت اشباع خرید شدند و بازار باید با کاهش این اشباع را تخلیه میکرد. با این نگاه، کاهش قیمت دلار برای تنفس و استراحت بوده است.
در مقام پیشبینی کوتاهمدت، معاملهگران معتقدند در روز دوشنبه قیمت دلار هرات میتواند برای شکستن مرز 49 هزار و 600 تا 700 تومان تلاش کند. اگر قیمت در بالای این سطح تثبیت روزانه دهد، میتواند خریدار جدید را به بازار بیاورد و به افزایش نرخ تا 50 هزار تومان کمک کند. اما اگر قیمت دلار به بالای مرز مقاومت 49 هزار و 800 تومان نرود حمایت مهم 49 هزار و 200 تا 300 تومان را سر راه دارد. در مجموع معاملهگران معتقدند تا زمانیکه قیمت بالای 50 هزار و 200 تومان نرود نمیتوان گفت روند صعودی است.
برای پیشبینی میانمدت دلار هم میگویند بازار ارز پس از 20 شهریور خبری میشود. به عقیده اکثر معاملهگران پس از 20 شهریور قیمتها بهخاطر اخبار خوب نزولی میشوند.
قیمت دلار 70 هزار تومان میشود!!
سجاد بوربور کارشناس اقتصادی با تاکید بر اینکه ارزش ذاتی و قیمت دلار برابر است به تجارتنیوز گفت: «ما همیشه درباره ارزش دلار صحبت میکنیم، نه قیمت آن. قیمت چیزی است که عرضه و تقاضا در بازار آن را مشخص میکند و ارزش ذاتی همان مقداری است که روی کاغذ محاسبه میشود.»
وی افزود: «با وجود نقدینگی ۶ هزار و ۸۰۰ همتی، رشد اقتصادی ناپایدار سه درصدی و تورم بالای ۴۰ درصدی، با قیمت دلار ۴۹ هزار تومانی، عملا ارزش با قیمت یکی شده است. بنابراین متقاضیان به قیمت دلار را میخرند؛ نه گران و نه ارزان.»
وی با اشاره به نادر بودن برابری قیمت و ارزش ذاتی دلار در اقتصاد ایران خاطرنشان کرد: «طی ۲۰ سال گذشته در اقتصاد ایران این اتفاق خیلی نادر بوده که ارزش با قیمت برابری کند.»
این کارشناس اقتصادی با اشاره به موضوع خبردرمانیهای روزهای اخیر خاطر نشان کرد: «در صورتی که قیمت دلار با خبردرمانی ارزانتر شود، زیر ارزش و عدد واقعی میرود. آن زمان فعالان اقتصادی برای خرید دلار هجوم میآورند و نمیگذارند دلار پایین ارزش بماند. مثلا سهام فولاد مبادرکه اگر ۲۰ تا ۱۵ درصد زیر ارزش واقعی خود باشد، نمیخرید؟ دقیقا قیمت دلار نیز همین مصداق را دارد.»
وی با تاکید بر اینکه دلار نمیتواند پایین بیاید زیرا کف فاندامنتالی این اسکناس ایجاد شده است بیان کرد: «همیشه و در ۶ ماهه نخست سال مصرف ارز کم و تقاضا پایین بوده است. در ۶ ماهه دوم تقاضا نرمالتر میشود و گسیل میشود. آنجاست که عیار اقتصادی کشور مشخص خواهد شد.»
بوربور در ادامه افزود: «در نیمه دوم سال با نقدینگی که به سمت ۸ هزار و ۳۰۰ همت خواهد رفت و با رشد اقتصادی حدود سه درصدی، ما قیمت دلار را تا ۷۰ هزار تومان میبینیم. اگر تا پایان ۱۴۰۲ قیمت دلار به ۷۰ هزار تومان برسد به هیچ عنوان سورپرایز نمیشویم.»
قیمت دلار چشم به راه توافق ایران و آمریکا
کارشناسان اقتصادی این ثبات قیمت را ناشی از دستکاری و مداخله دولت در بازار ارز میدانند و میگویند این ثبات قیمتی تصنعی است و ممکن است از دست برود. اما معاملهگران معتقدند برخی سیگنالها و اخبار مثبت سیاسی باعث ثبات قیمت دلار شده است. از جمله این خبرها احتمال خبر توافق میان ایران و آمریکاست که رسانههای داخلی و خارجی به آن پرداختهاند.
بلومبرگ گزارشی منتشر کرده و در آن اعلام کرده که قرار است ظرف چند روز آینده گزارش فصلی رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره فعالیتهای هستهای ایران منتشر شود. این رسانه مدعی شده که بر اساس این گزارش ایران در حال «کاهش سرعت ذخیرهسازی اورانیوم با غنای ۶۰ درصد» است. همچنین رسانهها از احتمال یک توافق موقت میان ایران و آمریکا خبر دادهاند.
البته چنین اخباری میتواند در شرایط عادی به کاهش قیمت دلار منجر شود. اما در شرایط کنونی به نظر میرسد که بازار واکنش کاهشی نسبت به این اخبار نشان نمیدهد اما این اخبار حداقل مانع از افزایش بیشتر قیمت دلار شده است.
پیش بینیها حاکی از این است که قیمت دلار حداقل تا پایان شهریور و مهر ماه در محدوده کنونی باقی بماند. اما اینکه در نیمه دوم سال قیمت دلار به چه سمتی حرکت کند، بستگی به عملکرد دولت و مسیر حرکت شاخصهای کلان اقتصاد دارد.