برگریزان قیمت خودرو؛ پژو ۲۰۷ با سر زمین خورد! | پیش بینی قیمت خودرو در پاییز
قیمت خودرو در شروع ماه مهر با کاهش مواجه شد.

خبرملت: قیمت خودرو در سه ماه گذشته کاهش پیدا کرده است. با این وجود طبق گزارش کارشناسان، قیمت خودرو طی دو سال اخیر دو و نیم برابر شده است. افزایش قیمت خودرو در سالهای اخیر با انتقادهایی مواجه شده و برخی معتقدند ممانعت از واردات خودروهای خارجی باعث ایجاد این اتفاق شده است. به تازگی اخباری مبنی بر آزادسازی واردات خودروهای کارکرده شنیده میشود که میتواند قیمت خودرو را به شکل قابل توجهی کاهش دهد. تازه ترین خبر درباره قیمت خودرو را در ادامه از خبرملت بخوانید.
قیمت خودرو امروز 2 مهر 1402 تلاطم جزئی را تجربه میکند. تمایل بیشتر محصولات به افت قیمت بوده اما در این میان، خودروهایی پیدا میشود که افزایش یا ثبات را برگزیدند.
به گزارش تجارتنیوز، قیمت خودرو امروز 2 مهر 1402 با تغییراتی جزئی همراه است. میتوان تمایل اغلب محصولات را بر کاهش قیمت مشاهده کرد؛ اما در این میان، خودروهایی دیده میشود که افزایش یا ثبات را انتخاب کردهاند.
با مشاهده روند بازار خودرو طی چند هفته گذشته، میتوان درک کرد که این بازار در رکود کامل به سر میبرد و از روند خاصی برخوردار نیست. اگر خودرویی امروز افزایش قیمت داشته باشد، فردای همان روز افت قیمت خواهد داشت و بهطور کلی، قیمت خودروها هیچ تغییری ندارد. دلیل اصلی ثبات در بازار خودرو، ثبات نسبی نرخ ارز، طلا و سایر بازارهای داخلی بوده قیمت خودرو نیز همبستگی بسیاری با این بازارها دارد؛ اما باید توجه داشت که نبود تقاضای موثر در بازار خودرو، یکی دیگر از دلایل ثبات آن بوده و اگر واردات خودرو زودتر عملی نشود، امکان تغییر روند وجود خواهد داشت.
با توجه به قیمتهای اعلامی وبسایت کارنامه، قیمت خودرو امروز تغییرات جزئی را تجربه میکند.
قیمت خودروهای داخلی
قیمت خودروهای داخلی از افت بیشتری برخوردار است.
پژو 207i دنده دستی رکورددار افت قیمت در بازار خودروهای داخلی بوده که با هفت میلیون تومان کاهش نسبت به روز گذشته، به نرخ 604 میلیون تومان رسید.
رانا پلاس یکی از محصولات ایران خودرو بوده که روی پلتفرم پژو 206 تولید میشود. این خودرو حدود سه میلیون تومان افت قیمت داشته و با 503 میلیون تومان معامله میشود.
پژو پارس TU5 LX یکی از معدود خودروهای بازار بوده که افزایش قیمت جزئی دارد. این سدان محبوب ایران خودرو، حدود چهار میلیون تومان افزایش نرخ داشته و با قیمت 628 میلیون تومان خرید و فروش میشود.
دنا پلاس 6 دنده توربوشارژ که جزو محصولات گرانقیمت ایرانی بوده، چهار میلیون تومان افت قیمت داشته و به نرخ 735 میلیون تومان رسیده است.
قیمت خودروهای مونتاژی
قیمت خودروهای مونتاژی که تغییرات جزئی دارند، نسبت به تعداد داخلیهای بازار بیشتر است.
جک J4 آپشنال که یکی از ارزانترین خودروهای مونتاژی بازار به شمار میرود، پنج میلیون تومان گرانتر از روز گذشته شده و وارد کانال 750 میلیون تومان شده است.
آریزو 5 توربوشارژ جدید از دیگر سدانهای مونتاژی بازار بوده که برخلاف J4، از آغاز معاملات امروز پنج میلیون تومان ارزانتر و با نرخ یک میلیارد و 115 میلیون تومان خرید و فروش میشود.
چری تیگو 7IE کراساوور محبوب مدیران خودرو، با کاهش 10 میلیون تومانی نسبت به روز گذشته از کانال یک میلیارد و 400 میلیون تومان سقوط کرده و با نرخ یک میلیارد و 390 میلیون تومان معامله میشود.
فیدلیتی پرایم نیو 5 نفره از دیگر کراساوورهای مونتاژی و محبوب بازار محسوب میشود که 10 میلیون تومان گرانتر و با قیمت یک میلیارد و 560 میلیون تومان خرید و فروش میشود.
پیشبینی قیمت خودرو در روزهای آینده
ثبات نرخ ارز در کنار رکود سایر بازارهای داخلی، یکی از مهمترین عوامل ثبات در بازار خودرو است؛ اما باید توجه داشت که رکود همه بازارها به دلیل کاهش تقاضا بوده و هر خبری که موجب تشدید تقاضا در بازار شود، میتواند قیمت خودرو را فوراً افزایش دهد.
بنابراین دولت باید واردات خودرو را تسریع کرده و با افزایش عرضه خودرو، تقاضای احتمالی آینده را پاسخگو باشد. البته باتوجه به اینکه نرخ ارز و میزان تقاضای بازار تغییرات چشمگیری ندارد، احتمال تغییر قیمت خودرو در روزهای آینده کمتر است.
واردات خودرو باعث کاهش قیمت خودرو میشود؟
یک سال و نیم از آزادسازی واردات خودرو به کشور میگذرد و اگرچه هنوز پای خودروهای خارجی به بازار ایران باز نشده، اما خودرو در همین مدت کمی ارزان شده است. حالا سوالی که وجود دارد این است که آیا خودرو با واردات ارزان میشود؟
به گزارش تجارتنیوز، تیمور رحمانی، اقتصاددان پاسخ متفاوتی به این موضوع داده و تشریح کرده که واردات خودرو تنها در شرایطی خاص میتواند باعث کاهش قیمت خودرو شود. اما این شرایط چیست؟
تیمور رحمانی در سرمقاله امروز (11 شهریور) دنیای اقتصاد به این سوال جواب و توضیح داده که شرط کاهش قیمت خودرو چیست. مشروح سخنان این اقتصاددان را در ادامه میخوانید:
این اقتصاددان در ابتدا تاکید میکند که واردات خودرو به ایران هیچگاه و در هیچ زمانی ممنوع نبوده است. چون «ارز تخصیصیافته به واردات قطعات و مواد اولیه و واسط اتومبیلهای تولید داخل و خودروهای مونتاژی، سالانه میلیاردها دلار بوده. لذا عملا هیچگاه واردات خودرو متوقف نشده تا نتیجه بگیریم واردات خودرو قرار است تغییر جدی از این منظر ایجاد کند یا نه.»
اما سوال اصلی این است که آیا با واردات بیشتر خودرو، میتوان منتظر کاهش بیشتر قیمت خودرو بود؟ به گفته این اقتصاددان جواب این سوال از منظر اقتصاد خرد مثبت است. چون در چارچوب اقتصاد خرد و قانون عرضه و تقاضا، افزایش واردات خودرو سبب کاهش موقتی و مقطعی قیمت خودرو خواهد شد.
اما واردات خودرو واقعا نمیتواند درمان قیمت اتومبیل باشد و اسباب کاهش قیمت اتومبیل را فراهم کند. دلیل این مساله چیست؟ به گفته این اقتصاددان افزایش واردات هر کالایی -چه اتومبیل، چه مرغ و یخچال و کامپیوتر- میتواند باعث کاهش قیمت آن کالا شود. اما مساله مهم این است که افزایش واردات هر کالایی به معنای افزایش تقاضا برای ارز است و افزایش تقاضای ارز به معنای گران شدن قیمت دلار است که هم سبب افزایش قیمت خودرو میشود و هم سبب افزایش قیمت کالاهای دیگر.
پس راهکار چیست؟ تیمور رحمانی تاکید میکند که راهکار کاهش و یا ثبات قیمتها در اقتصاد ایران این است که تورم و انتظارات تورمی مهار شود. به عبارتی این اقتصاددان تاکید میکند که درمان مشکلات اقتصاد کلان روشهای اقتصاد خرد نیست.
او به تجربه کاهش قیمت خودرو در چند ماه گذشته اشاره میکند و میگوید: در ماههای اخیر نرخ ارز باثبات شده و انتظارات تورمی فروکش کرده و در نتیجه افزایش قیمت اتومبیل نیز متوقف شده و مقداری کاهش را نیز تجربه کرده است. این تجربه نشان میدهد درمان مشکلات اقتصاد کلان روشهای اقتصاد خرد نیست. تلاش برای درمان مشکل تورم از روشهای اقتصاد خرد، درحالیکه تورم یک مشکل اقتصاد کلان است، صرفا افزایش اختلال در بازارها و کاهش رفاه اجتماعی است.
این اقتصاددان تاکید میکند «واردات زمانی میتواند برای کنترل تورم قابل استفاده باشد که وفور ارزی وجود داشته باشد (مانند آنچه در دهههای۱۳۵۰ و ۱۳۸۰ در ایران تجربه شد)، گرچه امکانپذیری کنترل تورم از طریق اتکای به وفور ارزی به معنی درست بودن آن سیاست نیست. بخش غالب افزایش قیمت اتومبیل پیامد تورم و انتظارات تورمی است و در پیش گرفتن روشهای مختص بازار کمک چندانی به کنترل بلندمدت قیمت اتومبیل نمیکند. همانطور که وضع موجود بازار اتومبیل رانت گستردهای بهویژه عاید شبکه توزیع میکند، واردات آن از طریق تخصیص ارز نیز احتمالا نوعی رانت عاید شبکه توزیع میکند. اگر قرار است واردات گسترش یابد که با بهبود روابط تجاری و مالی کشور با جهان خارج امکانپذیر میشود و قاعدتا به بهبود رفاه اجتماعی منجر میشود، ضرورتی ندارد که افزایش واردات گزینشی و مختص بازار خاصی باشد.
اگر نگرانی بابت محدودیت ارزی و تامین نیازهای اساسی وجود دارد، افزایش واردات اتومبیل با استفاده از ارز ترجیحی توجیهی ندارد و به نظر نمیرسد در ردیفهای اول اولویتدار تخصیص ارز قرار داشته باشد؛ گرچه باید امیدوار بود که تلاشهای دیپلماتیک دولت و بهبود روابط تجاری و مالی ما با جهان خارج نیاز ما را به تشخیص اولویتها برای تخصیص ارز و درنتیجه مختل کردن بازارها از بین ببرد.
خبر مهم وزیر صمت درباره قیمت خودرو
وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه طبق قانون و حاکمیت شرکتی، وزارت صمت مسئول مستقیم خودروسازان نیست گفت که این وزارتخانه تنها نقش سیاستگذاری دارد و تلاش میکند تا سیاستها به درستی تدوین شوند.
عباس علیآبادی پیرامون موضوع قیمتگذاری خودروها، تصریح کرد: شورای رقابت متشکل از جمعی از خبرگان از دستگاههای مختلف، طبق قانون مستقل عمل میکند؛ ما باید گفتمانی با آنها داشته باشیم اما در ماموریتی که رئیس جمهوری در بررسی قیمت خودروهای مونتاژی به وزارت صمت و وزارت اقتصاد محول کرد، بدان معنا نیست که بخواهیم نظر شورای رقابت را تغییر دهیم و حاکم بر آنها باشیم.
وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: وزارت صمت طبق قانون و حاکمیت شرکتی، مسئول مستقیم خودروسازان نیست؛ بلکه سیاستگذار است و در این زمینه تلاش میکنیم که به درستی سیاستها تدوین شوند. اما اینکه تصور کنیم مسیر کنترل بازار یا مهار تورم، قیمتگذاری است، تعبیر دقیقی نیست؛ چراکه اگر قیمتگذاری به درستی انجام نشود و تولیدکننده به زیان برسد، تولید متوقف خواهد شد. به محض آنکه تولید متوقف شود، مجدد تورم افزایش پیدا میکند، بیکاری افزایش پیدا میکند و بسیار مشکلات دیگر.
به اعتقاد او، همه سیاستها و دستورالعملها باید عادلانه و عقلایی باشد تا توان لازم برای تولید وجود داشته و تولیدکننده مشتاق به تولید باشد؛ اما زمانی که در بازار انقباض ایجاد میکنیم، عملا سرمایهگذاری را از این بازار مهاجرت میدهیم.
از جمله اتفاقات غیرکارشناسانه که در این صنعت رخ داد، دو نرخی شدن قیمت خودروها بود که خودرو را به کالایی سرمایهای تبدیل کرد.
علیآبادی تصریح کرد: از جمله اتفاقات غیرکارشناسانه که در این صنعت رخ داد، دو نرخی شدن قیمت خودروها بود که خودرو را به کالایی سرمایهای تبدیل کرد. باید به سمت تعادل حرکت کرد و مردم بدانند، خودرو خریداری میکنند، بایستی تنها مصرفکننده باشند، نه اینکه بخواهند به امید کسب سود بیشتر، در بازار بفروشند که این خود ممکن است، زمینه سفتهبازیها را هم فراهم کند.
وزیر صنعت، معدن و تجارت در پاسخ به اینکه قیمت واقعی خودروها چه میزان باید باشد، گفت: به لحاظ کارشناسی بنده معتقدم که بازار باید خود را به یک قیمت متعادل برساند و به سمت رقابتی شدن حرکت کند؛ زمانیکه بازار انحصاری و غیررقابتی میشود، تعادل بازار هم برهم میریزد. باید تولید را در وضعیت مناسب قرار دهیم، امکان واردات را فراهم کنیم و تعرفهها را بهنحوی وضع کنیم که عملا قیمت به نقطهای برسد که قیمت واقعی، نقطه سربهسر بهعلاوه سود قابل قبول تولیدکننده/واردکننده باشد. اگر نتوانیم تنظیم درستی داشته باشیم، ابهام در سوداگری بازار وجود دارد.
وی افزود: اما اگر افزایش قیمت ناشی از ناهنجاریها در بازار باشد، باید سیاستها را اصلاح کرد؛ شخصا معتقدم همواره باید سیاستهای پویا متناسب با شرایط داشته باشیم.