تورم در ایران رکورد زد
نرخ تورم در ایران به بالای 40 درصد رسیده است.
مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در گزارشی اعلام کرده است عدم انطباق تورم اعلام شده توسط نهادهای آماری با نرخ تورم احساس شده از سوی افراد جامعه یکی از مسائلی است که در سالهای اخیر تشدید شده است.
اقتصاد ایران در بیش از پنجاه سال گذشته درگیر نرخهای بالا و دورقمی بوده است و از این حیث رکوردار نرخهای تورم دو رقمی در جهان است. در سالهای اخیر افزایش نرخ تورم به بالاتر از ۴۰ درصد و پیشبینی ماندگاری این رقم در اقتصاد ایران، موج تازهای از فشار تورمی را رقم زده است.
نرخ تورم در ایران در دولت یازدهم روندی کاهشی داشت و حتی نرخ تورم تکرقمی گردید اما از سال ۱۳۹۷ و پس از خروج ترامپ از برجام، تکانه ارزی، مسیر تورمی در ایران را دستخوش تغییر کرد.
بر اساس افکارسنجیهای انجام شده در مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در مردادماه سال گذشته نرخ تورم احساس شده توسط مردم ۸۶ درصد بوده است. این در حالی است که بانک مرکزی و مرکز آمار در این ماه نرخ تورم نقطه به نقطه را ۴۶ و ۵۱ درصد اعلام کردهاند. تفاوت در نرخ تورم احساس شده و نرخ تورم اعلامی نهادهای رسمی در میانمدت، به آمارهای رسمی کشور خدشه وارد میکند.
همچنین با توجه به آنکه مطالعات مختلف نشان میدهد انتظارات تورمی شکل گرفته در افراد متاثر از درک افراد از تورم گذشته است. از این رو سیاستگذار پولی باید برای اجرای سیاست پولی نرخ تورم احساس شده در افراد را به طور مستمر رصد نماید.
نکته اینجاست که بر اساس اعلام صورت گرفته در این گزارش تفاوت تورم احساسی با نرخ تورم نهادهای رسمی تنها منحصر به ایران نبوده و حتی در اقتصادهای توسعه یافته مانند اتحادیه اروپا، کانادا و حتی ژاپن این تفاوت جدی است.