وضعیت بورس امروز چگونه است؟ | حقیقیها دوباره بازگشتند
امید به احیای برجام و تغییر سیاستهای اقتصادی دولت با توجه به کاهش فشارهای تحریمی از مهمترین دلایل خوشبینی معاملهگران به آینده بازار سهام است.

وضعیت بورس امروز چگونه خواهد بود؟ بسیاری از سرمایه گذاران این حوزه چشم انتظارند که ببینند وضعیت بورس امروز صعودی می شود؟ برخی های دیگر نیز معقتدند که وضعیت بورس امروز ممکن است تا آخر سال سیر نزولی به خود بگیرد درادامه درخصوص وضعیت بورس امروز را بررسی کرده همچنین درباره بعضی از سوالات درباره وضعیت بورس امروز در این ماه توضیحاتی خواهیم داد.
امید به احیای برجام و تغییر سیاستهای اقتصادی دولت با توجه به کاهش فشارهای تحریمی از مهمترین دلایل خوشبینی معاملهگران به آینده بازار سهام است.
معاملات روز یکشنبه بورس تهران برخلاف نخستین روز هفته با تحرک خریداران و سبزپوشی سهام آغاز شد و در نهایت شاخص کل با رشد بیش از یکدرصدی، فاصله خود تا ابرکانال ۵/ ۱میلیون واحد را به ۷/ ۱درصد رساند. مرز حساسی که از ابتدای نزول قیمتها در تالار شیشهای تا به امروز که عمری ۲۰ماهه دارد، دو بار فتح شده اما شاخص سهام توان پایداری در آن یا ورود به کانالهای بالاتر را نداشته است. باید دید محرکهای فعلی میتوانند این طلسم را بشکنند یا خیر؟
بورس تهران دومین روز کاری هفته را برخلاف معاملات تجربهشده در روز شنبه، صعودی آغاز کرد و در پایان توانست با رشد بیش از یکدرصدی تا محدوده یکمیلیون و ۴۷۴هزار واحد پیشروی کند. این بالاترین سطح شاخصکل از ۱۴ مهرماه ۱۴۰۰ بهشمار میرود. حالا این نماگر تنها ۷/ ۱درصد دیگر تا ورود به ابرکانال ۵/ ۱میلیون واحد فاصله دارد و باید دید آیا شاخصکل میتواند در این هفته برای سومینبار از آغاز رکود تالار شیشهای در ۱۹ مرداد ۹۹ تاکنون، این محدوده را تجربه کند یا خیر.
حساسیت این مرز از آن جهت است که از ابتدای نزول قیمتها در تالار شیشهای تا به امروز که ۲۰ماه میگذرد، شاخصکل بورس تهران دوبار موفق به ورود به ابرکانال ۵/ ۱میلیون واحدی شده اما هربار پس از چند روز نوسان، به سطوح پایینتر از ۲/ ۱میلیون واحد نزول کرده است، از اینرو عبور و پایداری شاخصکل از این محدوده برای بورسیها از اهمیت بسزایی برخوردار بوده و میتواند سیگنالی در جهت خداحافظی بورس با رکود اخیر باشد.
فاصله نماگر اصلی بورس تهران تا فتح مجدد ابرکانال ۵/ ۱میلیون واحد به ۷/ ۱درصد رسیده است، یعنی در صورت تداوم رشد قیمتها انتظار میرود در همین هفته شاهد رسیدن شاخصکل به این محدوده باشیم. سطحی که از آغاز ریزش قیمتها در مرداد۹۹ تا به امروز، دوبار فتح شد اما شاخصکل توان باقیماندن در این محدوده یا پشتسر گذاشتن آن را نداشت.
آخرینبار مرداد و شهریور سالگذشته بود که شاخصکل ۵/ ۱میلیون واحدی شد و برای ۱۶روز کاری به نوسان در این ابرکانال ادامه داد، پس از آن اما روندی نزولی در پیش گرفت و تا مرز سقوط از ۲/ ۱میلیون واحد نیز پیشرفت. از پایان بهمن سالگذشته اما استارت رشد جدیدی در تالار شیشهای زده شد و از آن زمان تاکنون شاخصکل توانسته ۲۲درصد افزایش ارتفاع دهد و امید به فتح مجدد ۵/ ۱میلیون واحد و البته پایداری و عبور از این محدوده مقاومتی نیز پررنگ شده است.
امید به احیای برجام و تغییر سیاستهای اقتصادی دولت با توجه به کاهش فشارهای تحریمی از مهمترین دلایل خوشبینی معاملهگران به آینده بازار سهام است. در این میان متغیرهای بنیادی نیز دست بهدست هم دادهاند تا شاهد افزایش تقاضا در تالار شیشهای باشیم؛ جاییکه نسبت قیمت به درآمد کل بازار سهام به شکل محسوسی تعدیل شده و بسیاری از شرکتها در محدوده مناسبی از نظر معیارهای ارزشگذاری قرار گرفتهاند، با اینحال همچنان ریسکهایی همچون شوک موقتی به بورس در صورت کاهش احتمالی نرخ دلار در صورت احیای برجام یا چرخش مسیر بازارهای جهانی در صورت تحولات سیاسی درخصوص حمله روسیه به اوکراین و تحریم غربیها علیه روسیه روند صعودی بازار سهام را تهدید میکند.
کوچکترها در کانون توجه بازار
همزمان با رشد ۰۵/ ۱درصدی شاخصکل، نماگر هموزن نیز در مسیر صعودی قدم برداشت و به سبب توجه بورسیها به نمادهای ریالی و با ارزش بازار پایینتر ۴۴/ ۱درصد افزایش ارتفاع داد. آنگونه که تابلوی معاملات بورس نشان میدهد فارغ از تک نمادهایی که پرتقاضا بوده و در سقف مجاز روزانه دادوستد میشدند، گروههای ریالی با بیشترین اقبال معاملهگران همراه شدند. در این میان گروههایی که سالهاست دلار ۴۲۰۰ به آنها اختصاص پیدا میکند، از جمله صنایعی بودند که همچون روز شنبه، پرتقاضا بودند.
در اینخصوص میتوان به برخی تولیدکنندگان محصولات غذایی و چند نماد دارویی اشاره کرد. این اقبال پس از آن شکل گرفت که با وجود انتشار اخبار ضد و نقیض درخصوص پابرجاماندن دلار ترجیحی یا حذف آن در سالجاری، رئیسجمهور روز جمعه در سفر به البرز سخنانی ایراد کرد که نشاندهنده عزم جدی دولت برای خداحافظی با ارز ۴۲۰۰ بود و همین صحبتها کافی بود تا در دور روز گذشته شاهد رشد قیمت و افزایش تقاضا در سهام مربوطه باشیم.
اما یکی از گروههای ریالی که روز گذشته نقشی اثرگذار در رشد شاخصکل بورس ایفا کرد، لیدرهای خودرویی بودند. این در حالی است که در روزهای سپریشده از سالجدید، یکی از سهام زیرمجموعه گروه خودرو و ساخت قطعات یعنی «خگستر» که از زیرمجموعههای بزرگترین سهام گروه خودرو نیز بهشمار میرود، به واسطه انتشار اخباری از واگذاری سهام خودروسازان، شاهد رشد عجیب و غیرقابل توضیح ۷۲درصدی بود.
طبق فرمان ۸ مادهای رئیسجمهور، بخشی از سهام ایرانخودرو و سایپا باید حداکثر تا پایان شهریور امسال تعیینتکلیف شود و این در حالی است که طبق اعلام وزیر صنعت، معدن و تجارت، فعلا بناست سهام بهاصطلاح تودلی خودروسازان واگذار شود. این سهم اما روز یکشنبه از ادامه مسیر صعودی بازماند و این مهم در حالی رقم خورد که «خودرو» با صف خرید ۲۰ میلیاردتومانی، درمیان ۳ نماد اثرگذار بر رشد شاخصکل بورس تهران نیز قرار گرفت.
حقیقیها دوباره بازگشتند
همزمان با بازگشت شاخصهای بورسی به مسیر صعودی، سهامداران خرد نیز مجددا در زمین خرید سهام فعال شدند. روز یکشنبه شاهد جابهجایی سهامی به ارزش ۱۶۵میلیارد و ۸۲۳میلیون تومان در مسیر حقوقی به حقیقی بودیم. این ورود سرمایه پس از خروج ۴۶۰ میلیاردتومانی حقیقیها در دو روز کاری ماقبل رقم خورد. در این روز بانکیها با اختلاف بیشترین خالص خرید سهامداران خرد را به میزان ۱۳۶ میلیاردتومان تجربه کردند و پس از آن قرعه بهنام خودروییها با جابهجایی سهامی به ارزش ۴۰ میلیاردتومان در مسیر حقوقی به حقیقی رقم خورد. در آنسوی بازار اما پالایشگاهها پس از اقبال چند روز اخیر، دیروز با خروج سهامداران خرد به میزان ۲/ ۳۸ میلیاردتومان مواجه شدند.
۱- محرک اصلی رونق بازار سرمایه در سال ۱۴۰۱، سطح مناسب قیمتهای جهانی کالای پایه است: بر خلاف سالهای ۹۷ تا ۹۹، که رشد بازار در سایه رشد قیمت دلار و محیط تورمی ناشی از آن صورت پذیرفت، امسال بازار زیر سایه تورم جهانی و رشد قیمت کالاهای پایه، قرار دارد و اخبار مربوط به این حوزه، اصلی ترین واکنشهای سرمایهگذاران را به خود جذب خواهد کرد.
از این لحاظ، بازار به موقعیتی شبیه است که در سالهای ۸۸ و ۸۹ تجربه کردیم: ۱- رشد محدود قیمت ارز ۲- سطوح مناسب قیمتهای جهانی و ۳- ثبات نسبی موقعیت سیاسی کشور. اگر چه به دلایلی که از حوصله این متن خارج است، انتظار کسب بازدهی مشابه سال ۸۸ (۵۵ درصد)، و ۸۹ (۹۰ درصد) را برای سال جاری نمیتوان داشت.
۲- بار عمده رشد بازار، در سال جاری بر دوش تولیدکنندگان محصولات پایه است و نه مصرف کنندگان آنها: مصرف کنندگان کالاهای پایه، که در بورس ایران، عمدتاً گروه شرکتهای کوچک و متوسط بازار سرمایه را تشکیل میدهند و از طریق شاخص هم وزن میتوان شرایط آنها را دنبال کرد، در سال جاری، احتمالاً شرایط سختی را داشته باشند: رشد قابل توجه بهای تمام شده ناشی از افزایش قیمت مواد اولیه، و همزمان، مقاومت دولت در ارائه مجوز افزایش نرخ میتواند این بنگاهها را با دشواری روبرو کند.
۳- موقعیت اقتصاد جهانی، بسیار خاص است اما بانکهای جهانی، احتمال شروع رکود و یا آغاز بحران اقتصادی جهانی را کم میدانند: رشد قیمت انرژی و قیمت کالاهای پایه، اقتصاد جهان و به خصوص ناحیه یورو را به هم ریخته است. هزینه انرژی در سبد هزینه مصرف کنندگان اروپایی، به رقم بی سابقه ۱۰ درصد رسیده (به طور تاریخی حدود ۳ تا ۵ درصد بوده)، و رشد قابل توجه تورم در سراسر دنیا، انتظار واکنش سریع و شدید بانکهای مرکزی برای افزایش نرخ بهره را در میان سرمایه گذاران، ایجاد کرده است.
معکوس شدن منحنی نرخ بهره هم، به عنوان علامتی برای احتمال وقوع رکود فراگیر در این بازارها در سالهای آینده قلمداد شده است. با این حال، بانکهای جهانی، علی رغم همه این شرایط، وقوع رکود را در افق کوتاه مدت بعید میدانند؛ بیشتر از همه به این علت که آمریکا، بزرگترین اقتصاد جهان، اقتصاد پرورنق و شادابی را تجربه میکند. همانطور که در یادداشتهای گزارش این هفته نیز آمده است، متغیرهای اقتصادی آمریکا بهتر از آنند که علامتی از رکود را در افق میان مدت (یکساله) نشان بدهند
پیش بینی بورس در اولین روز هفته
روند تغییرات شاخص هم وزن بورس تهران در ۱۳ روز کاری اخیر صعودی بوده است. برخی از تحلیلگران رشد قیمت اغلب نمادهای بازار را نشانهی میل به صعود در بازار سهام میدانند.
برای پیش بینی بورس امروز – شنبه ۲۰ فروردین- به روند بازار سهام در روزهای گذشته نگاه میکنیم. روز چهارشنبه شاخص کل بورس پس از ۴ روز نزول کرد و ۷ هزار و ۶۷۹ واحد پائین آمد. شاخص هموزن رشد هزار و ۵۳۹ واحدی داشت و شاخص کل فرابورس افزایش ۶۹ واحدی را پشت سر گذاشت.
در پایان معاملات روز چهارشنبه، ۲۸۶ نماد رشد قیمت و ۲۰۳ نماد کاهش قیمت داشتند، به عبارت دیگر، ۵۸ درصد بازار رشد قیمت داشتند و ۴۱ درصد بازار افت قیمت داشتند.
سهمهای صعودی
روز چهارشنبه در بورس شرکت سیمان خاش (سخاش)، شرکت معادن منگنز ایران (کمنگنز) و شرکت ایرا پارت صنعت (خکار) بیشترین افزایش قیمت را ثبت کردند. در فرابورس نیز شرکت دامداری تلیسه نمونه (تلیسه)، شرکت بیمه تجارت نو (بنو) و شرکت افرا نت (افرا) بیشترین افزایش قیمت را داشتند.
سهمهای نزولی
در بورس شرکت کاشی سعدی (کسعدی)، شرکت فراوری مواد معدنی ایران (فرآور)، و شرکت به پرداخت ملت (پرداخت) در روز چهارشنبه بیشترین کاهش قیمت بازار را داشتند و در معاملات فرابورس شرکت مهندسی ساختمان تأسیسات راه آهن (بالاس) ، شرکت بیمه سامان (بساما) و شرکت قند چهارمحال (قچار) بیشترین کاهش قیمت را داشتند.
عرضه و تقاضای بازار
عرضه و تقاضای بورس در انتهای معاملات روز چهارشنبه، علامتی کارآمد برای پیش بینی عرضه و تقاضای بازار سهام در روز شنبه است. در پایان معاملات روز چهارشنبه بازار با مازاد تقاضای ۳۵۲ میلیارد تومانی بسته شد.
در پایان معاملات چهارشنبه ۲۱ نماد صف فروش داشتند و تعداد نمادهای صف خرید ۴۸ نماد بود. همچنین در این روز ارزش صفهای فروش پایانی بازار نسبت به روز کاری قبل ۳۰۰ درصد افزایش یافت و ۷۶ میلیارد تومان شد. ارزش صفهای خرید نیز نسبت به پایان روز کاری گذشته ۳۴ درصد افت کرد و در رقم ۴۲۸ میلیارد تومان ایستاد.
سهمهای پُرتقاضا
روز چهارشنبه نماد ورنا (شرکت سرمایه گذاری رنا) با صف خرید ۲۱۹ میلیارد تومانی در صدر جدول تقاضای بازار قرار گرفت. پس از ورنا، نمادهای وپارس (بانک پارسیان) و لوتوس (شرکت تأمین سرمایه لوتوس پارسیان) بیشترین صف خرید را داشتند.